Rola żelaza w diecie

Rola żelaza w diecie

Żelazo jest jednym z najważniejszych pierwiastków dla naszego organizmu. Pełni on wiele ważnych funkcji, m.in. bierze udział w produkcji czerwonych krwinek oraz transportuje tlen do wszystkich komórek naszego ciała. Dlatego też jego obecność w diecie jest niezwykle istotna i powinna być odpowiednio zbilansowana.

Zapotrzebowanie na żelazo

Nasze zapotrzebowanie na żelazo zmienia się przez całe życie – u dzieci i kobiet ciężarnych jest większe niż u dorosłych mężczyzn. W przypadku niedoboru tego pierwiastka mogą pojawić się różnego rodzaju problemy zdrowotne, takie jak anemia czy osłabienie układu odpornościowego.

Dzienna dawka żelaza potrzebna dla utrzymania prawidłowej kondycji wynosi około 18 mg dla kobiet i 8 mg dla mężczyzn. Jednakże kobiety będące w ciąży lub miesiączkujące mają wyższe zapotrzebowanie (odpowiednio 27 mg i 14-20 mg). U dzieci natomiast ilość ta uzależniona jest od wieku – im dziecko starsze, tym więcej musi dostarczyć sobie tego składnika pokarmowego.

Skutki niedoboru żelaza

Jak już wspomniano, niedobór żelaza może prowadzić do anemii – choroby polegającej na zmniejszonej ilości czerwonych krwinek we krwi. Objawia się ona m.in. osłabieniem organizmu, zawrotami głowy czy bladością skóry i błon śluzowych.

Poza tym brak wystarczającej ilości żelaza w diecie może wpływać negatywnie na nasze zdrowie psychiczne – mogą pojawić się problemy z koncentracją oraz niski nastrój. Niedobór tego pierwiastka jest również szczególnie niebezpieczny dla kobiet ciężarnych, ponieważ może powodować przedwczesne porody lub urodzenie dziecka o niższej masie ciała.

Źródła żelaza

Najlepszym źródłem łatwo przyswajalnego przez organizm żelaza są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso (zwłaszcza wołowina), ryby czy jaja. Jednakże warto pamiętać o różnorodności diety i uwzględnić także roślinne źródła tego pierwiastka – np. szpinak, brokuły czy fasola.

Aby zapewnić sobie odpowiednie spożycie żelaza należy unikać jednoczesnego spożywania produktów bogatych w ten składnik pokarmowy z innymi substancjami, które mogą utrudniać jego przyswajanie. Należą do nich m.in. kawa, herbata czy produkty bogate w wapń.

Podsumowanie

Jak widać, żelazo odgrywa niezwykle ważną rolę dla naszego organizmu i niedobór tego pierwiastka może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Dlatego też warto zadbać o odpowiednie spożywanie produktów bogatych w ten składnik pokarmowy oraz unikać czynników wpływających na jego niskie przyswajanie.

Pamiętajmy również o regularnym wykonywaniu badań krwi – dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze zapotrzebowanie na żelazo jest zaspokojone i możemy cieszyć się dobrym stanem zdrowia.